

Genel Bilgiler
Ülkemizde hızla büyüyen sağlık sektörü; iletişimi güçlü, organizasyon ve koordinasyon yeteneğine sahip, yabancı dil bilen, sağlık sektörüne özgü bilgi ve beceriye, tıbbi dokümantasyon ve bilgisayar bilgisine sahip insan kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır.
Programın amacı, hem işletmecilik bilgisine, hem de hastane yönetimi bilgisine sahip nitelikli ara elemanları sağlık sektörüne kazandırmaktır. Sağlık Kurumları ve İşletmeciliği Programı, sağlık kurumlarının ihtiyaç duyduğu yönetici adaylarını gerek teorik ve gerekse pratik alandaki eğitim uygulamaları ile hazırlamaktadır.
Çağdaş ve evrensel değerler ışığında, sağlık yönetimi ve işletmeciliği alanına katkıda bulunmak ve ülkemizdeki sağlık sisteminin çeşitli kademelerinde yöneticilik yapabilecek kapasite, bilgi, beceri ve donanıma sahip sağlık yöneticileri yetiştirmektir. Sağlık Kurumları İşletmeciliği programının misyonu; alanında bilgi üretme ve yayma konularında önde gelen, ulusal ve uluslararası bilimsel literatüre katkı yapacak düzeyde bilimsel çalışmalar yapan, sağlık yönetimi alanında üst düzey bir performans sergileyen yöneticileri sektöre kazandırmaktır. Sağlık sisteminin beklentilerinin gerçekleştirilmesine yönelik olarak; işletmecilik, hastane yönetimi ve temel sağlık bilgisine sahip; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarına ilişkin teknikleri sistematik ve bilinçli bir şekilde uygulayabilecek bilgi ve becerilerle donatılmış, nitelikli ara elemanları sağlık sektörüne kazandırmaktır. Ayrıca gelişen ve değişen uygulamalara uyum sağlamanın yanında yaratıcı öneri ve çözümler bulabilen dolayısıyla ülkenin kalkınmasına katma değer sağlayan sağlık kurumları işletmecisi yetiştirmektir.Sağlık Kurumları İşletmeciliği programın amacı, hem işletmecilik bilgisine, hem de hastane yönetimi bilgisine sahip nitelikli ara elemanları sağlık sektörüne kazandırmaktır. Ülkemizde hızla büyüyen sağlık sektörü; iletişimi güçlü, organizasyon ve koordinasyon yeteneğine sahip, yabancı dil bilen, sağlık sektörüne özgü bilgi ve beceriye, tıbbi dokümantasyon ve bilgisayar bilgisine sahip insan kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Özel sağlık kurumları ile resmi kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinim artmaktadır. Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı, sağlık kurumlarının ihtiyaç duyduğu yönetici adaylarını gerek teorik ve gerekse pratik alandaki eğitim uygulamaları ile hazırlamaktadır.
Sağlık sektörü en hızlı gelişen hizmet sektörlerinden birisidir. Sağlık sektöründe gerçekleşmekte olan tıbbi ve teknolojik yenilik ve gelişmeler, kurumlar arası rekabetin atması, iç ve dış müşterilerin taleplerinin ve memnuniyetlerinin önemli hale gelmesi, sağlık hizmetlerinin kalite ve verimliliğinin artması gereği ile birlikte sağlık kurumları içerisinde işletmecilik alanlarının da ön plana çıkması kaçınılmaz hale gelmiştir. Sağlık kurumlarında bilindiği üzere sağlık personelinin yanı sıra idari personeller de istihdam edilmektedir. Söz konusu değişim ve gelişmelerin takip edilmesi ancak idari işlerin gerçekleştirilmesi amacıyla istihdam edilmiş olan personelin kalitesinin artırılması ve özellikle de yönetim ile ilgili konularda uzmanlaşmanın sağlanabilmesi ile mümkün olacaktır.
İstihdam Olanakları
Sağlık Kurumları İşletmecisi kamu, üniversite ve vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, Emekli Sandığı, Bağkur, SGK gibi kuruluşların sağlık sigortası ile ilgili birimlerinde, özel sigorta şirketlerinde, ilaç ve tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında ve sağlık araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Sağlık kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinim artacaktır.
Dikey Geçiş İmkanları
- İşletme
- İşletme Yönetimi
- Sağlık İdaresi
- Sağlık Yönetimi