

Program Hakkında
Ticari hayatta faaliyet gösteren en ufak ölçekli işletmeler dahi çeşitli ticari faaliyetleri için vergi işlemleriyle karşılaşmakta ve bu işlemlerin muhasebeleştirilmesini gerçekleştirilmektedirler. Geleneksel yapıda bu işlemler yoğun olarak dış kaynaklar vasıtasıyla gerçekleştirilirken iş süreçlerinin daha etkin ve verimli yönetilmesinin gerektiği günümüzün rekabet ortamlarında bu işlemler, işletmelerin kendi bünyelerinde oluşturdukları departmanlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. İşlem sayılarının ve içeriklerinin genişlemesi ve işlemlerin yeni ekonomi ekseninde bilgi iletişim temelli cihazlar ile gerçekleştirilmesi bu alanda kalifiye insan gücüne olan talebi artırmaktadır. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programının amacı işletmelerde meydana gelen ve para ile ifade edilebilen işlemleri kayıtlara geçirerek bunlardan doğan sonuçları saptama ve yorumlama işlerinin yürütülmesini sağlamaktır.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Ön Lisans programı 2 yıllık olup, amacı muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren, muhasebe veya müşavirlik bürolarının ve ticari firmaların muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılayacak elemanları yetiştirmektir.
Bölüm okuyan öğrencilerle ilgili aranan özellikler şunlardır:
- Bilgisayar paket programları yapabilen;
- İş hayatında kullanılan matbu evrakların bir çoğunu tanıyan ve düzenleyebilen;
- İş hayatında kullanılan defterleri (yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri, işletme defteri vb.) Vergi Usul Kanunu ve diğer mevzuatta belirtilen usul ve esaslara göre; klasik ve/ veya bilgisayar ortamında işlemek suretiyle düzenleme becerisi kazanan;
- Muhasebecilik mesleğinin temel ilkelerini ve bilgisayar teknolojisinin önemini kavrayan;
- İş hayatında meslek ahlâkının önemini bilen;
- Üst kademe yöneticiler ile alt kademe çalışanlar arasında meslek elemanı olarak önemli bir sorumluluk yüklendiğini bilen elemanlar yetiştirir.
İş Olanakları
Bugün piyasalarımızda muhasebeyi bilgisayar ortamında tutmak artık gereksinim haline gelmiştir. Bu nedenden dolayı muhasebe işlemlerini bilgisayar ortamında yapan kalifiye elemanlar iş dünyası tarafından talep edilmektedir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak çalışmaktadır.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programından mezun olan öğrenciler, muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren muhasebe veya müşavirlik bürolarının, kamu kurum ve kuruluşlarının ve ticari firmaların muhasebe ve finans bölümlerinde muhasebe ara elemanı olarak çalışabilmektedirler.
Yine özel ve kamu kurum ve kuruluşlarında alt kademe yönetici olarak da görev yapabilmektedirler. Ayrıca lisans eğitimlerini tamamlamaları ön şartı ile; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Yasası gereğince üç yıllık stajlarını tamamlamaları halinde, yapılacak yeterlilik sınavını geçerek “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir” belgesini alıp, kendi adlarına muhasebe büroları açabilmektedirler.
Mezun öğrenciler, “Muhasebe Meslek Elemanı” ünvanı ile “Ön Lisans Diploması” almaya hak kazanırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Ön Lisans Mezunları Aşağıda Bulunan Lisans Programlarına Geçiş Yapabilirler.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Ekonomi
- İktisat
- İşletme
- İşletme Bilgi Yönetimi
- İşletme Enformatiği
- İşletme Yönetimi
- İşletme-Ekonomi
- Lojistik Yönetimi
- Maliye
- Muhasebe
- Muhasebe Bilgi Sistemleri
- Muhasebe ve Finans Yönetimi
- Muhasebe ve Finansal Yönetim
- Muhasebe ve Denetim
- Uluslararası Finans
- Uluslararası Finans ve Bankacılık
- Uluslararası İşletme
- Uluslararası İşletmecilik
- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
- Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Uluslararası Ticaret ve Finansman
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Ayrıca bölüm mezunları sınava girmeden Açıköğretim Fakültesinin işletme, iktisat gibi bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.
Tanıtım Videosu