

Genel Bilgiler
Program iş hayatının sevk ve idaresi ile kamu yönetiminde yönetime yardımcı olacak veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek, nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarı yıllık bir yüksek öğretim programıdır. İşletme programında dersler temel bilgi ve becerileri vermeye yöneliktir. Son yılda öğrenciler meslekleriyle ilgili staj yaparak bilgi ve becerilerini pratikte uygulama fırsatı bulurlar.
Programın Amacı
İş hayatını oluşturan kamu ve özel sektör kuruluşlarının gereksinim duyduğu personelin nitelik ve yetenekleri; kurum ve işletmelerin amaçlarına, çalışma felsefe ve politikalarına, faaliyette bulundukları çevrenin koşullarına bağlıdır. Programın amacı da çağdaş işletmecilik anlayışına uygun ve günümüz bilgisayar teknolojisi ile faaliyet gösteren bu işletmelere istedikleri nitelik ve yetenekte eleman yetiştirmektir. Ayrıca, işletmenin iç düzeni ve çalışmaları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör hakkında öğrencileri bilgili kılmak bölümün amaçları arasındadır.
Programın amaçları işletmelerin özelliklerini açıklayabilmesi, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme uygulama konularını kavrayabilmesi, işletmeci olarak hukuki sorumluluklarının neler olduğunu öğrenmesi ve bilmesi, mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini kavrayabilmesi, ekonomik ve finansal konularda temel kavramları tanıyabilmesi şeklinde sıralanabilir.
Bu programın hedefi, öğrencileri iki yıllık ön lisans dönemi sonunda finansman ve yöneticilik konusunda ön bilgiler ile donatarak; öğrencilerin muhasebe kaydı, beyannamelerin doldurulması, bordro düzenleme, bilanço çıkarma gibi muhasebe ile ilgili bilgilerini ve becerilerini bilgisayar ortamında uygulayabilir düzeye getirmektir.
İşletmecilik, bir ülkenin ekonomik sisteminde temel rol oynayan işletme organizasyonlarının küresel çevre koşulları da dikkate alınarak, etkinlikle yönetilebilmeleri için gerekli olguları kapsayan bir bilim dalıdır. Bu bağlamda işletmecilik öğrenimi, kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlayacak doğru kararların alınması, stratejik yönetim , pazarlama, finansman, muhasebe, insan kaynakları ve çağdaş yönetim teknikleri ile ilgili süreçleri ele alır.
Çalışma Alanları
İşletmecilik programı öğrencileri almış oldukları teorik ve uygulamalı işletmecilik bilgileriyle mezun olmakta, kamu ve özel sektör işletmelerinde istihdam edilmektedir. Mezunlarımız sanayi kuruluşlarının yanı sıra hizmet sektöründe bankacılık, turizm, danışmanlık kuruluşları, denetim şirketleri, sigorta şirketleri, dış ticaret şirketleri, ulaştırma şirketleri vb özel sektör kuruluşlarında işe girebilirler.
İşletmecilik programını bitirenler öğrenciler "Meslek Elemanı" unvanı almaya hak kazanırlar. İşletmeci çalıştığı kurumda, kurumun sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar, çalışmaları denetler. Mezunlar yönetim, üretim ve pazarlamada görev alabilirler. Destekleyici görev olarak da kurumun harcamalarını saptamada; muhasebe, araştırma, geliştirme ve halkla ilişkilerde görev yapabilirler.
Kamu ya da özel kuruluşlarda üretim, personel yönetimi, pazarlama muhasebe, bütçe planlama ve finansman alanında çalışırlar. Ücret ve işin kalitesi, kişinin yetenekleri ve kendini geliştirmesiyle orantılıdır.
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Bölümler
- Bankacılık
- Bankacılık ve Finans
- Bankacılık ve Finansman
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Ekonomi ve Finans
- İşletme
- İşletme Bilgi Yönetimi
- İşletme Enformatiği
- İşletme Yönetimi
- İşletme-Ekonomi
- Lojistik
- Lojistik Yönetimi
- Muhasebe ve Finans Yönetimi
- Muhasebe ve Finansal Yönetim
- Muhasebe ve Denetim
- Restorasyon ve Konservasyon
- Uluslararası Girişimcilik
- Sağlık Yönetimi
- Sağlık İdaresi
- Sermaye Piyasası
- Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
- Sigortacılık
- Sigortacılık ve Risk Yönetimi
- Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
- Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
- Uluslararası Finans
- Uluslararası Finans ve Bankacılık
- Uluslararası İşletme
- Uluslararası İşletmecilik
- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
- Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Uluslararası Ticaret ve Finansman
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Yönetim Bilişim Sistemleri
Diğer Eğitime Devam Olanakları
Sınavsız Direkt Kayıt: İşletme Programı öğrencileri; iki yıllık ön lisans diplomalarını aldıktan sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin: İktisat, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi bölümlerine sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilmektedirler.