

Genel Bilgiler
Teknolojinin üretimi için gereken yazılımlar kadar, teknolojiyi kullanmak için ihtiyacımız olan donanımı kurmak, internetin ve diğer yazılımların içinde bulunduğu sistemlerin ve ağların kurulumunu yapmak, bunların güvenliğini sağlamak da önemlidir.
İnternet ve Ağ Teknolojileri programı, bilgi teknolojisi sistemlerinin kuruluşunu yapacak ve kullanımını yönetecek mezunlar yetiştirmek üzere tasarlanmış bulunmaktadır. Kullanıcıların internetin her türlü faydasından yararlanmasını sağlayacak elemanlar yetiştirmek üzere kurgulanan İnternet ve Ağ Teknolojileri programı, internet altyapı ve donanımı, işletim sistemleri, sunucular, aktarma cihazları gibi donanımların kurulması ve yönetilmesini üstlenecek elemanlar yetiştirmektedir.
Bilişim sektöründe, kurumsal firmalar bünyesinde IT veya Network Uzmanı olarak çalışmak isteyenler için tasarlanmış bu programdan mezunlara her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulacaktır.
İstihdam Alanları
Programdan mezun olacak öğrenciler, “Sistem ve Ağ Yönetimi-İnternet Programcılığı Teknikeri” unvanı alacaklardır. İnternet ve Ağ Teknolojileri Programı mezunları aşağıdaki alanlarda iş sahibi olabilmektedir:
-
- Sistem Uzmanı
- Ağ Uzmanı
- Bilgi İşlem Uzmanı
- Sistem Destek Uzmanı
- Sistem ve Ağ Danışmanı
- Sistem Yöneticisi
- Ağ Yöneticisi
- İnternet Programcısı
- Web Tasarımcısı
Ayrıca Telekomünikasyon ve bilişim, finans ve kamu sektörleri başta olmak üzere, işletmelerin sistem ve network alt yapısını planlama ve kurulumunu yapma, ihtiyaç analizi yapıp kullanılacak doğru teknolojileri belirleme, sistemlerin bakım ve onarımını yapma, temel ve ağ programlama işlemlerini yapma, sistemi yedekleme, yükseltme ve performansını artırma, ağ kurulumu ve ağ güvenliği sağlama, bilgisayar ağlarının kritik olarak kullanıldığı bilişim sistemlerinde, e-devlet ve e-belediye projelerindeki ve bilgi odaklı pek çok sektöre yönelik işletmelerdeki nitelikli eleman açığı, piyasanın bu programdan mezun öğrencilerine imkân sağlayacaktır. Mezunlar, aldıkları eğitim sayesinde kamu ve özel sektöre ait işletmelerin birçok departmanında ara eleman olarak çalışabileceklerdir.
Dikey Geçiş İmkanları
Programdan mezun olanlar aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
- Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
- Bilgisayar-Enformatik
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
- Bilgisayar Bilimleri
- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
- Matematik-Bilgisayar
- Yazılım Mühendisliği