

Genel Bilgiler
Günümüz iş dünyasında hizmetlerin bir çoğu bilgi işlem ile daha hızlı yapılmaktadır. Bilgisayar teknolojisinde meydana gelen hızlı değişiklikler, performans artışları ve maliyetlerdeki düşüşler bilgisayar kullanımının hızla artmasına ve bilgisayar ağının hemen her sektöre yayılmasına neden olmuştur.
Bu açıdan bilgi işlem alanında çalışacak elemanlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Kamu ve özel işyerlerinin bilgi işlem merkezleri, muhasebe servisleri, istatistik birimleri vb. birimlerinde nitelikli bilgisayar sistemlerine hakim yetişmiş insan gücüne gereksinim vardır.
Genel bir tanım gerçekleştirmek gerekirse Bilgisayar Operatörü; Bilgisayar programı hazırlamak için platform ve ürünleri belirleme, program yazma, test etme ve kurulumunu yapma, veritabanını yönetme ve bunların dışında, bilgisayar ile ilgili her türlü bakım-onarım faaliyetlerini yapma ve temel bilgisayar yazılımlarını tanıma, kullanma yeterliklerine sahip nitelikli kişi olarak, ilgili sektörde tanımlanabilmektedir.
Açıklanan gereklilikler, ihtiyaçlar ve öne sürülen tanım bağlamında düşünüldüğünde; Bilgisayar Operatörlüğü programının amacı, çeşitli bilgisayar donanım ve yazılımlarını kullanabilecek nitelikte eleman yetiştirmektir.
İstihdam Alanları
Bu programdan mezun olan öğrenciler, bilgisayarın kullanıldığı devlet dairelerinde ya da serbest işyerlerinde bilgisayar operatörü olarak çalışabilirler. Bilgisayar kullanabilen işlerde operatör olarak çalışabilirler.
Dikey Geçiş İmkanları
Program mezunları aşağıdaki lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
- Bilgisayar-Enformatik
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
- Endüstri Mühendisliği
- Fizik
- Fizik Mühendisliği
- İstatistik
- İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
- Matematik-Bilgisayar
- Meteoroloji Mühendisliği
- Bilgisayar Bilimleri
- Uzay Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği